
Jeśli chcesz kupić sól kłodawską, koniecznie sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Sól to substancja niezbędna do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie zalety posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu należy ich używać w kuchni?
Sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (nieprzekraczające 6 g na dobę) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. magnez, selen czy wapń, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, cynku i potasu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią potasu, żelaza czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dlatego nie traci swoich cech i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]