Szukasz kiszonej kapusty? Sprawdź artmankiszonki.pl.

Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem licznych potraw i przeciętny Polak dość często kładzie ją na stole. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to bardzo zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – czemu warto spożywać?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych dwóch przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało na skutek szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne magazynowanie strawy. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, których pozyskanie w zimowe miesiące było znacznie trudniejsze aniżeli współcześnie. A wypada zaznaczyć, iż kiszona kapusta ma dużo substancji, które są ważne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B3, B6, B12). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. wapnia, magnezu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zarazem to żywność niskokaloryczna, zatem rekomenduje się jej konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.

Jak używa się kapusty kwaszonej w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako podstawowy ich składnik. Na surowo zwykle spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulą i tartą marchwią, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a czasem na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To też składnik, który perfekcyjnie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w farszu do pasztecików, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie powstałyby najlepsze polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.

W zasadzie każdy szef kuchni ma swój przepis na kapustę kiszoną, jednakże w dzisiejszych czasach okazjonalnie przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już konieczności gromadzenia pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w małych i dużych pojemniczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]