Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty, skieruj się na ten adres.

Z kiszonek korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie wspomina się także ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która aktualnie często spotykana jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się go regularnie spożywać

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie same kisiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć podawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, jednak niezmiernie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to wspaniałe źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, fosfor oraz sód. Wiele osób może mieć trudności z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy wypijać go regularnie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego napoju nie należy nadużywać – wystarczy pić maksymalnie 1 kubeczek soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka – wyostrza koncentrację i korzystnie wpływa na przemianę materii

Sok z kwaszonych buraków jest innym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy również jako przekąskę. Posiada on mnóstwo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, poprawia koncentrację, a równocześnie zapobiega zatwardzeniom. Chociaż buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem, a także kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, aby przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie albo zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż soki tego rodzaju należy magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]