
Szukasz ogórków kiszonych? Odwiedź ten adres.
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.
Jak zrobić ogórki kwaszone?
Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Używa się do tego drewnianych beczułek lub pojemnych kamiennych garnków, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Potem zostawia się pojemnik na przynajmniej kilkanaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Amatorzy mało kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dobach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się czosnek i koper, jednakże walory smakowe ogórków kwaszonych można urozmaicić także innymi przyprawami, przykładowo cząstkami chrzanu, ziarnami pieprzu czy liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, żeby samemu przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarnią, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w workach z folii albo w kubełkach z rączką, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Jakie minerały i witaminy znajdują się w ogórkach kwaszonych?
Od stuleci powszechnie wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji zbawiennie oddziaływają na ludzki organizm. I nie jest to nieprawdą, ponieważ razem z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie oddziaływają na ich florę, usprawniając tym samym procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Ogórki kiszone są nietuczące (to zaledwie 12 kilokalorii na 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę K1, C i A, witaminy z grupy B, a także sporo składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, mangan czy sód. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli nie odpychają kwaśne smaki, polecamy nie wylewać go po spożyciu kiszonek, tylko go wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kiszenia witaminy przedostają się po części do zalewy. Warto jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]