Sprawdź, gdzie kupić sok z kapusty.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wracają na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej popularne owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie można pominąć również napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – co w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo substancji oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kwaszonek to również kopalnia witamin. Warta uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu trzeba pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność czy wrzody żołądka. Pobudzają one również apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]