
Dowiedz się, gdzie zamówić ekologiczny barszcz z buraków kiszonych.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii bądź dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których obyczaj podawania posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz także jako dodatek do innych dań.
Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z grzybowym nadzieniem i do jajka
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a przy tym kwaśny aromat sprawia, że perfekcyjnie dopełnia się on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy zalewają nim uszka z mięsem, grzybami albo kapustą, inni przedkładają kawałki kiełbasy, kartofle i jajo na twardo. Barszcz czerwony to doskonała potrawa na obiad, lecz także smakowita przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do chrupiącego krokiecika z pieczarkami czy drożdżówki z kapuścianym nadzieniem.
Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwony, o ile nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż zawiera mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, toteż rekomenduje się go anemikom. Z kolei ze względu na fakt, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem przeważnie je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni dosypują do niego troszkę cukru, żeby zaakcentować naturalną słodycz buraka, drudzy kochają pikantny barszcz, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo ma więcej niezbędnych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyszykować osobiście, jednak okres fermentacji trwa w okolicach 7 dni. Jeżeli jednak raptownie najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]