Znajdź żur.

Ostatnio rzadko już zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły braku czasu, a przez to konieczność błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz barów z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Żurek a barszcz biały – podstawowe różnice

Jeśli spyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób wręcz nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej wypada stanowczo podkreślić, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla umiejętności kucharza oraz jego indywidualne preferencje. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajduje się więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, ponieważ w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy warianty:
– kwaśny, gęsty żur gotowany zazwyczaj z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.

Zakwas na żur bądź barszcz biały można kupić

Przygotowanie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy jest nieskomplikowane, choć nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W internecie przeczytać można mnóstwo przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas należy zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeżeli ochota np. na żurek zaatakuje was bez ostrzeżenia, polecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przyrządzimy smakowity barszcz biały i żurek staropolski albo śląski.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]