Kurs gotowania – od podstaw po zaawansowane techniki

Samodzielne przyrządzanie posiłków we własnym domu ma wiele zalet. Największą z nich jest bezsprzecznie redukcja kosztów – spożywanie posiłku w domu bywa na ogół zdecydowanie tańsze aniżeli częste korzystanie z oferty restauracji. Równie istotna jest także duma płynąca z przyrządzenia dania własnymi rękami – szczególnie, gdy możemy podzielić się nim z rodziną lub gośćmi. Nie […]

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wracają na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej popularne owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie można pominąć również napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie […]

Obwarzanki krakowskie – to się je w Małopolsce

Mają niepowtarzalny smak, wyglądają bardzo interesująco, natomiast znaleźć je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są wizytówką historycznej stolicy Polski i dumą tamtejszych piekarzy. Dlaczego cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do stolicy Małopolski na […]

Warsztaty kulinarne – czego uczą się jego uczestnicy?

Udział w warsztatach kulinarnych to doskonały pomysł na zdobycie przydatnych umiejętności – przyswojenie sobie właściwych technik produkcyjnych i tajników rozmaitych przepisów lub po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto skorzystać z kursu kulinarnego? Warsztat kulinarny – poznaj sekrety technik gotowania Umiejętności gotowania nie osiąga się od razu – mistrz kulinarny […]

Obwarzanki, ciastka i pieczywo z Piekarni Pochopień

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i szacunek […]

Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

Ostatnio rzadko już zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły braku czasu, a przez to konieczność błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy […]

Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem licznych potraw i przeciętny Polak dość często kładzie ją na stole. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to bardzo zdrowa żywność. Kapusta kwaszoną – czemu warto spożywać? Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych dwóch przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów […]

Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Z kiszonek korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie wspomina się także ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która aktualnie często spotykana jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną. Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się […]

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii bądź dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których obyczaj podawania posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz także jako dodatek do innych dań. Barszcz […]

Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe. Jak zrobić ogórki kwaszone? Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Używa […]